Ωτίτιδα
Οι φλεγμονές του αυτιού (ωτίτιδες) αποτελούν τον πιο συχνό λόγο για τον οποίο οι γονείς προσκομίζουν το παιδί τους στο γιατρό. Τρία στα τέσσερα παιδιά θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μια φορά ωτίτιδα μέχρι τα τρίτα τους γενέθλια. Οι ενήλικες επίσης είναι δυνατό να εμφανίσουν μολύνσεις του αυτιού, όμως πιο σπάνια.
Η ωτίτιδα συνήθως προσβάλει τη μεσαία κοιλότητα του ωτός, πίσω από τον τυμπανικό υμένα. Η κοιλότητα αυτή γεμίζει με υγρό και βλέννη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ακοή, καθώς ο ήχος αδυνατεί να διαπεράσει αυτό το υγρό που έχει συσσωρευτεί.
Εάν το παιδί σας δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να σας πει ότι πονάει το αυτί του, παρακάτω αναφέρονται ορισμένα σημάδια που και εσείς μπορείτε να διακρίνετε σε αυτό :
- Τραβάει το αυτί του
- Γκρινιάζει ή κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας
- Τρέχει υγρό από το αυτί του
- Δυσκολία να κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Δεν ακούει καλά
- Διαταραχή στην ισορροπία του σώματός του
Ο παιδίατρος του με μια απλή εξέταση, με το ωτοσκόπιο, στο αυτί του θα μπορεί να διαγνώσει εάν το παιδί παρουσιάζει ωτίτιδα και τη σοβαρότητα αυτής.
Συχνά, η ωτίτιδα είναι δυνατόν να υποχωρήσει μόνη της. Στην περίπτωση αυτή ο παιδίατρος θα σας συστήσει τη λήξη αναλγητικών (αντιπυρετικών). Οι σοβαρές και επίμονες ωτίτιδες ή οι περιπτώσεις που το παιδί είναι αρκετά μικρό (κάτω των 6 μηνών) αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
Τα παιδιά που εμφανίζουν συχνά ωτίτιδες μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερη, ίσως και χειρουργική αντιμετώπιση, με τοποθέτηση μικρών σωλήνων στα αυτάκια. Οι σωληνίσκοι αυτοί βοηθούν στο να διατηρηθούν χαμηλές οι πιέσεις μέσα στο αυτί, ώστε το παιδί να μπορεί να ακούει ξανά αρκετά καλά.